Polentová pizza

Recept na tuto pizzu jsem našla u jedné z mých oblíbených veganských blogerek Dewii. Napoprvé se mi, pravda, moc nepovedla (byla sice dobrá, ale rozpadala se), ale když jsem si ji napodruhé trochu upravila, stala se jednou z nejoblíbenějších večeří celé rodiny a já jí teď musím dělat rovnou celý plech.


Suroviny
  • 1/2 hrnku polenty
  • 1 a 1/2 hrnku zeleninového vývaru*
  • sůl, pepř  

  • 3 středně velká rajčata
  • rajčatový protlak
  • česnek, cibule
  • sůl, pepř, oregano, bazalka**

  •  čerstvá zelenina (cuketa, lilek, rajčata, listový špenát, houby)
  • oblíbený druh sýra***


Vodu přivedeme k varu a přidáme čtvrtinku kostky zeleninového vývaru (pokud máme domáci vývar, přivedeme k varu ten), ztlumíme a za stálého míchání přispáváme polentu. Vzniklou kaši můžeme jěště dochutit solí a pepřem. Následně ji přelijeme do formy vyložené pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme.
Mezitím křízem nakrojíme rajčata, spaříme horkou vodou, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Na olivovém oleji osmahneme polovinu menší cibule a na plátky nakrájený česnek, osolíme, opepříme a přidáme rajčata a lžíci rajského protlaku. Podléváme horkou vodou, aby se nám nepřipálila, přidáme bylinky a koření podle chuti a necháme je povařit. Jakmile se přebytečná voda odpaří, odstavíme ji z plotny a vyndáme cibuli a česnek (já to tak dělám, ale samozřejmě můžete cibuli také nakrájet a i s česnekem ji nechat v omáčce).
Troubu zahřejeme na 200° a vložíme do ní na 5 až 10 minut formu s kaší, aby se nám zatáhla. Poté vytáhneme, potřeme omáčkou a poklademe oblíbenou zeleninou. Cuketu a lilek doporučuji patnáct minut předem osolit a nechat vypotit (nezapomeňte sůl setřít papírovou utěrkou!). Posypeme oblíbeným sýrem a pečeme dalších 20 minut. Po vyndání necháme vychladnout, aby se nám pizza při servírování nerozpadala.









*V původním receptu je obyčejná voda, ale vývar dodává kaši tu správnou chuť. Já používám čtvrtinku kostky, ale pravý vývar ze zeleniny je samozřejmě mnohem lepší a zdravější.
** Ideální je, pokud máte bylinky čerstvé. Pár lístků nakrájené, čerstvě natrhané bazalky dělá divy.
*** Původní recept je veganský a tudíž neobsahuje klasicky sýr, ale tofu ricottu. S tím ani s jiným veganským sýrem však zkušenosti nemám.


1 comment

Děkuji za komentář. Doufám, že se článek líbil a opět se uvidíme.